Forsiden
Ansatte
Våre planter
Om oss
Stilling ledig
Job opportunities
Nesodden som arbeidssted
Kontakt oss
[Du står her: Våre planter/Uteplanter/ Stauder ]

Stauder


Som et lite supplement til våre sommerblomster har vi også en liten produksjon av stauder på våren. De fordyrkes i drivhusene, for så å vokse seg store og salgsklare utendørs.


Valmuer -

Papaver nudicaule

Hvem kan se seg mett på valmuer? De utvikler seg fra en dunete liten blomsterknopp til papiraktige, grasiøse blomster og ender opp med et dekorativt frøhode fullt av frø. Du kan la dem stå og så seg selv, eller sanke frøene og så dem i kontrollerte former, i potter eller bed, utendørs sent om høsten.

Stauder er flerårige, urteaktige planter som kan glede oss med blomstring og dekorative blader i år etter år. De er som en gave som kommer opp av jorden hver eneste vår, og de fleste av dem vokser så mye i omfang at man etterhvert må dele dem, og med det også glede en nabo eller venn. Mange foretrekker å plante staudene i egne bed, andre i kasser og krukker, og ønsker man en hage med ekstra liv og bevegelse, er det lurt å kombinere stauder med vintergrønne og løvfellende busker.

Disse valmuene er hardføre og trives stort sett i hele landet. Vil du gi dem de beste forholdene, gi dem god, dyp jord, mye sol og jevn med vann. Valmuen er en sikker humlevinner!

Kjempekrage-

Leuchantemum maximum

2015: Sorten Snow Lady

Høyde: 25-30cm

Selv om Kjempekragene forbindes med den klassiske prestekragen, kommer de i mange varianter. Noen er høye og ruvende planter opp mot 80cm, mens andre sorter ikke blir mer enn 25 cm høye. 

Vær obs på at også sneglene er glad i denne stauden, så her gjelder det å holde øye med planten og plukke vekk eventuelle snyltere. Avbildet ser du en plante som har vært angrepet av snegler tidlig på vårer. Det har resultert i litt flekkete og misdannede blomster ... men de er jo fine likevel, ikke sant :-)

2014: Den blekgule sorten Broadway Lights

Høyde:50-60cm

Alunrot-

Heuchera mix

Sorten: Silver Scroll

Heuchera er en typisk bladstaude, med et utall sorter i varierende størrelser og farger. Blomstrene er bitte små, på lange, sirlige aks. Også disse har ulike farger. Over ser du en nyplantet samling Heuchera fra Schrader Gartneri. De trives godt, som her, solrikt og sammen med vintergrønt og andre stauder i et opphøyd steinbed. Dette er også en god plante for skyggefulle forhold, litt avhengig av sortene. Generelt kan det sies at bladenes mønster kommer best til sin rett i solen. Plantene liker god, dyp jord, og holdes jevnt fuktig. 

Her er flere av sorter fra vårens produksjon. Hvert år tester vi nye sorter, og vi vil etterhvert komme mer mer inngående informasjon om hvordan de tåler norsk vinter.

Vakkerøye-

Coreopsis grandiflora

Sorten: Corey yellow fra knopp til blomst. 

Høyde: 50-60cm

Vakkerøye er nærsagt et must for den som liker gule blomster. Dette er en lettstelt staude, den blir tett og frodig og blomstrer rikt hele sommeren. Blomstene lyser opp og er et flott blikkfang i hagen.

Denne stauden foretrekke mye sol, dyp og fuktig hagejord.

Herdighet:4

Over ser du Vakkerøye sammen med Kjempekrage. To stauder som passer fint sammen i både plasering, farge og vekstmåte.

Kokardeblomst-

Gaillardia aristata

Sorten: Sunrita Yellow Red

Høyde: 30-40cm

Kokardeblom er en av de staudene som tiltrekker flest humler. På en solrik sommerdag kan du sitte å betrakte insektslivet på disse flotte plantene. De blomstrer rikt hele sesongen, blir tette og kraftige planter. Kokardeblom liker definitivt mye sol, blomstene er såpasstallrike og tunge og granene har derfor en tendens til å legge seg, derfor bør den nok beskyttes mot mye vind. 

Herdighet: 4 - vinterdekking anbefales

Over ser du Gaillardia sammen med en sølvfaregt Helichrysum     (en sommerplante). Her står den lunt i et stenbed mot solen.

Rørblomst-

Penstemon barbatus

Sort:Pinacolada Blue Shades

Høyde.30-45cm

<---------

Pentesmon finnes i en mengde arter med ulik vekst og farge. Vi har dyrket denne varianten, med blå blomster som toner over i lilla mot avblomstring. Den bør få en solrik og skjermet plass i god, dyp jord. Bier og humler er veldig glad i disse blomstene. Veksten er vid og buskete. 

Herdighet: 3 (bør vinterdekkes)

Over ser du vår Rørblomst klar for salg. Vi dyrker dem i 19cm potter med 3 stiklinger i hver.

Lewisia-

Lewisia cotyledon

kommer

Lavandel-

Lav. angustifolia

kommer

Purpursolhatt-

Echinacea purpurea

kommer

Strandnellik-

Armeria maritima

kommer


 

 
 
 WebPublish - Bysant AS          
Schrader Gartnteri